(0 items)

facebook twitter linkedin

Franck Pascal
Leclerc Briant
Larmandier-Bernier
Clotilde Davenne
Accessoires
Verpakkingen
organic

Slechts enkele champagnes zijn zo bijzonder dat ze organic (biologisch of biologisch-dynamisch) genoemd mogen worden. De champagnes uit het assortiment van Burton Organic Champagne bevatten tot 60% minder sulfiet en er wordt geen (non-dosage) tot nauwelijks suiker aan toegevoegd.

Biologische en biologisch-dynamische wijnbouwers hebben gemeen dat ze de kwaliteit van de druivenstok en de natuur in en rondom hun wijngaarden voorop stellen in hun streven naar kwaliteit, duurzaamheid en een grotere biodiversiteit. Door de grond waarin de wijnstok groeit in optimale conditie te houden kan de plant zich voeden met alles wat zij nodig heeft. De producent krijgt de mooiste en lekkerste druiven, en u de lekkerste champagne!

 

chemische oorlogsvoering in de wijngaard

Slechts een handjevol van de ruim 5000 champagneboeren en huizen in Frankrijk werken op dit moment biologisch-dynamisch. Biologisch-dynamisch is in opkomst en gaat verder waar biologisch stopt. Dit betekent dat, bij de biologisch-dynamische wijnbouw net als bij de biologische wijnbouw, de vijanden van de wijnstokken op een natuurlijke en milieuvriendelijke wijze worden bestreden, zonder gebruik te maken van chemische middelen, insecticiden, pesticiden of kunstmest. Echter biologisch-dynamische champagneproducenten gaan een stap verder en zoeken actief naar alternatieve manieren om flora en fauna in harmonie met de kosmos gezonder te maken en in balans te brengen, zowel voor als tijdens het vinificatieproces.

‘Biologische wijnbouw is het niet verder bijdragen aan de vergiftiging van de grond (het terroir) door middel van de toepassing van bijvoorbeeld insecticiden, pesticiden of kunstmest‘, aldus champagneproducent Franck Pascal.

Pascal: ‘De Biodynamische wijnbouw methode gaat veel verder. Hierbij wordt de grond en de bijbehorende flora en fauna actief in balans gebracht met natuurlijke kruiden in combinatie met speciale biodynamische (homeopathische) preparaten. De essentie van biodynamische wijnbouw is het stimuleren van de aarde op een dusdanige wijze dat de druivenstok zich het gehele jaar door optimaal kan voeden of kan rusten.’

Franck Pascal, begon zijn carriere als chemisch ingenieur, maar besloot het familiebedrijf in de wijnmakerij voort te zetten. Tijdens zijn wijnstudie kwam hij tot de ontdekking dat sommige gifstoffen die in de conventionele wijnbouw gebruikt worden ter bestrijding van ongedierte en ziekten, dezelfde stoffen waren als het leger gebruikte in de chemische wapenproductie. Hij besloot direct naar alternatieven te zoeken om deze stoffen koste wat kost niet toe te passen.
Hij wendt zich tot de biologische-dynamische wijnbouwmethode. Het roer gaat om en het natuurlijk ecosysteem op zijn wijngaarden herstelt zich al binnen een jaar.

In 2014 maakt Pascal zijn volgende grote stap in zijn wijnproductiemethode. Hij presenteert dat jaar twee bio-energetische champagnes. Bio-energetisch? Jawel. De bio-energetica gaat er vanuit dat het universum bestaat uit atomen die in beweging zijn, we zijn één groot energetisch veld dat trilt. Inmiddels wetenschappelijk bewezen door de quantum-wetenschap. Pascal gelooft dat gebruikmaking van de bio-energetica zijn wijnen de mogelijkheid geeft de ware karakteristieken van het terroir te tonen!

kwaliteit

De biodynamische werkwijze staat haaks op de naoorlogse ontwikkeling in de landbouw die zich vandaag de dag nog uitermate actief doorontwikkeld met genetische manipulatie en nanotechniek. In deze zogenaamde conventionele landbouw streeft men in feite kwantitatieve groei na om voedselvoorraden aan te leggen.

Biodynamische wijnboeren stellen de kwaliteit van de druivenrank en de natuur voorop. Doordat in de biodynamie de wijnstok niet wordt gestimuleerd of gemanipuleerd, maar de grond, is het met deze methode niet nodig de druivenproductie van de plant actief terug te dringen omwille van de kwaliteit. De plant op een biodynamische wijngaard zal immers niet meer druiven produceren dan natuurlijk is. En ze smaken stuk voor stuk perfect!